I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
I nogle tilfælde er det nødvendigt at indkode varens pris, da produktet sælges efter kilopris og varierer i vægt. Det drejer sig typisk om kød- og mejeriprodukter eller frugt og grønt. Alt efter om et stykke ost vejer 490 gr. eller 505 gr., skal forbrugeren betale derefter, og prisen indgår derfor i stregkoden. I dette tilfælde anvendes et RCN-13 varenummer (Restricted Circulated Number), som kan udtrykkes i en EAN-13 stregkode.
Produkter med et RCN kan ikke eksporteres til andre lande, heraf navnet "Restricted". Ved eksport af prisvariable produkter til andre lande, skal man henvende sig til GS1-organisationen i det pågældende land.
En identifikationsnøgle starter altid med et virksomhedspræfiks. Et virksomhedspræfiks er et GS1 ID, som du køber i Mit GS1.
Der findes virksomhedspræfikser i forskellige længder: fra 7 cifre til 11 cifre lange. Det varierer efter antallet af numre, som du har behov for.
Præfikset suppleres med et x antal cifre for at opnå en identifikationsnøgle (for eksempel GTIN).
Jo kortere virksomhedspræfiks, desto flere frie positioner har du til at identificere produkter med. Med andre ord, jo kortere virksomhedspræfiks, desto flere identifikationsnumre kan du oprette. Dette kalder vi 'nummereringskapacitet'.
Det sidste ciffer er et kontrolciffer, der bekræfter, at koden er korrekt.
Se nedenfor hvad du skal gøre, når du har modtaget dit virksomhedspræfiks på mellem dine 7 og 11 cifre fra GS1 Denmark, og skal lave dem om til stregkoder.
Først skal du danne de GTIN-produktnumre, som stregkoden skal indeholde:
Med 7 cifre kan du danne 100.000 stk. GTIN-produktnumre
Med 8 cifre kan du danne 10.000 stk. GTIN-produktnumre
Med 9 cifre kan du danne 1.000 stk. GTIN-produktnumre
Med 10 cifre kan du danne 100 stk. GTIN-produktnumre
Med 11 cifre kan du danne 10 stk. GTIN-produktnumre
Nedenfor kan du se hvordan data synkroniseres imellem købere og sælgere vha. GS1 GDSN og GS1 Global Registry.
1. Loading of company data
2. Registering of company data
3. Subscription to seller's data pool
4. Publishing of company data
5. Confirmation receipt of company data
I eksemplet nedenfor er vist RCN-13 varenummeret 2135040039753, hvor produktet koster kr. 39,75.
De 2 første cifre i RCN-13 varenummeret er et GS1-præfiks, der fortæller, at denne vare er prisvariabel. GS1-præfiks for RCN-13 varenumre med pris er enten: 21, 22, 23 eller 24.
De efterfølgende 2 cifre er virksomhedens referencenummer, som virksomheden får tildelt af GS1-organisationen
Der er 2 cifre til rådighed til varens referencenummer, hvilket giver mulighed for tildeling af 100 numre (00 - 99)
Prisen i RCN-13 varenummeret er 6-cifret og angives i ører
Det sidste ciffer er et kontrolciffer, som udregnes på baggrund af Modulus 10-metoden. Kontrolcifferet anvendes som kontrol af både RCN-varenummer og stregkodesymbol.
Da der ikke indgår et GS1-præfiks for det land, hvori virksomheden har ladet sig registrere, kan produkter med denne kode ikke eksporteres til andre lande, heraf navnet "Restricted".
Ved eksport af prisvariable produkter til andre lande, skal man henvende sig til GS1-organisationen i det pågældende land og få tildelt et virksomhedsreferencenummer dér.
Man skal være opmærksom på, at strukturen for RCN-13 varenummeret kan være anderledes end i Danmark.
Har du spørgsmål til hvordan du kan bruge vores standarder og services anbefaler vi, at du kontakter vores trænede rådgivere, som sidder klar til at guide dig godt igennem processen.
Vi har åbent for henvendelse:
Mandag til torsdag: kl. 08:30 til kl. 15:30
Fredag: kl. 09:00 til kl. 15:00
Er du i tvivl om, hvordan du bestiller GS1ID, får et GLN, laver en stregkode eller lignende?
Du kan finde svar på mange af de spørgsmål, vi oftest får fra medlemmer via knappen herunder. Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte os.