I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
Sætter din virksomhed emballage eller emballerede produkter på det danske marked? Så er du forpligtet til at overholde reglerne om producentansvaret for emballage.
Det betyder, at din virksomhed får ansvaret for emballagen i hele dens livscyklus, også når den er tom og blevet til affald.
Har du brug for et system til at håndtere dine emballagedata? Vi gør det nemt for dig at efterleve lovgivningen.
Producentansvaret for emballage rammer mange danske virksomheder, som er enten fabrikanter, importører eller distributører.
Producentansvaret følger ‘forureneren betaler-princippet’, hvilket betyder, at du som producentansvarlig virksomhed bliver ansvarlig for dine emballager, når de bliver til affald, og derfor skal betale for affaldshåndteringen.
Formålet med producentansvaret for emballage er at fremme den cirkulære økonomi. Du kan nemlig spare penge og hjælpe miljøet ved at reducere emballagemængden og bruge emballage, der kan genanvendes i en høj kvalitet.
Producentansvaret træder fuldt i kraft i oktober 2025, men omfattede virksomheder har forpligtelser allerede nu.
Hovedreglen er, at producentansvaret tilfalder den virksomhed, der først sætter emballage eller emballerede produkter på det danske marked, og som har størst indflydelse på designet af emballagen.
Producentansvaret for emballage omfatter både den primære (salgsemballagen), sekundære (multipak-emballagen) og den tertiære emballage (transportemballagen).
Det er vigtigt at være opmærksom på, at producentbegrebet i reglerne for emballageansvar adskiller sig fra den almindelige forståelse af, hvad en producent er. Både fabrikanter, importører og distributører kan være omfattet af producentansvaret.
Miljøstyrelsen har lavet en række eksempler med illustrationer, der viser, hvor i værdikæden producentansvaret placeres. Find Miljøstyrelsens illustrationer.
Er din virksomhed en mikrovirksomhed? Så vil producentansvaret muligvis tilfalde en anden aktør i værdikæden. Du kan finde mere information i nyheden: Mikrovirksomheder undtaget producentansvaret, dog ikke ved import.
Er du i tvivl, om din virksomhed er omfattet producentansvaret for emballage, så er det Dansk Producentansvar (DPA), der som registermyndighed kan træffe den endelige afgørelse.
Vores nye system, GS1Trade Packaging, er bygget på de effektive GS1-standarder, så du kan arbejde smart med dine emballagedata.
Systemet hjælper dig med at indsamle, strukturere og deklarere dine emballagedata. Data du nemt kan udveksle med andre.
Du kan prøve systemet gratis og uforpligtende frem til den 31. maj 2025, hvis du er medlem af GS1.
Alle EU-lande skal jf. EU-direktiv (EU 2018/852) have indført udvidet producentansvar for emballage inden 2025 med henblik på at forebygge affaldsproduktionen og øge genanvendelsen. EU-direktivet giver plads til national implementering i landenes lovgivning, og du kan derfor opleve, at producentansvaret for emballage bliver håndteret forskelligt på tværs af EU.
I november 2022 offentliggjorde EU-kommissionen et forslag til en forordning for at harmonisere emballagelovgivningen på tværs af landegrænser. Forordning om emballage og emballageaffald (PPWR) blev endeligt godkendt af Europa-Parlamentet den 16. december 2024. Forordningen erstatter emballagedirektivet, og alle EU-medlemslande skal overholde forordningens regler senest 18 måneder efter ikrafttrædelse.
I Danmark implementeres producentansvaret for emballage i Miljøbeskyttelsesloven og gennem en bekendtgørelse, der blev udstedt den 30. december 2024 med løbende rapportering fra den 1. oktober 2025.
Nedenfor kan du tilgå den nyeste lovgivning, der danner grundlag for producentansvaret for emballage.
Bekendtgørelse om visse krav til emballager, producentansvaret for emballage samt øvrigt affald, der indsamles med emballageaffald. Fra 20. marts 2025. Gældende dansk lovgivning.
Den nye emballageforordning fra EU, Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), blev vedtaget den 16. december 2024 og træder i kraft i midten af 2026.
Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet) og en række partier om udvidet producentansvar for emballage og engangsplastprodukter vedtaget den 30. august 2022.
Miljøstyrelsen har udarbejdet en vejledning, der forklarer om fastsættelse og beregning af graduerede bidrag.
Vejledningen skal sikre bedre overensstemmelse med den nye udgave af emballageforordningen og emballagebekendtgørelsen. Bruger du GS1Trade Packaging, kan du være tryg ved, at vi følger reglerne nøje.
Læs de seneste nyheder fra ind- og udland om producentansvaret for emballage og vores nye emballagedatasystem.
Har du brug for hjælp til at komme i gang med GS1Trade Packaging, eller har du spørgsmål til servicen? Ræk gerne ud til vores eksperter.