I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
Sætter din virksomhed emballage eller emballerede produkter på det danske marked? Så er du forpligtet til at overholde reglerne om producentansvaret for emballage.
De indebærer, at virksomheder bliver økonomisk ansvarlige for at indsamle og genanvende deres emballage, når den bliver til affald.
Få information og hjælp til at komme godt fra start på siden her.
Producentansvaret rammer ifølge Miljøministeriet ca. 41.000 danske virksomheder, som er enten fabrikanter, importører eller distributører.
Producentansvaret for emballage følger ‘forureneren betaler-princippet’, hvilket betyder, at du som producentansvarlig virksomhed bliver ansvarlig for dine emballager, når de bliver til affald, og derfor skal betale for affaldshåndteringen. Tilslutter du dig en kollektivordning, kan de hjælpe dig med de administrative og praktiske opgaver for affaldshåndteringen.
Formålet med producentansvaret er at fremme den cirkulære økonomi. Du kan nemlig spare penge og hjælpe miljøet ved at reducere emballagemængden og bruge emballage, der kan genanvendes i en høj kvalitet.
Producentansvaret forventes at træde i kraft i oktober 2025, men senest den 31. august 2024 skulle omfattede virksomheder registrere sig og indberette deres forventede emballagemængder hos Dansk Producentansvar (DPA).
Nåede du det ikke? Ifølge Miljøstyrelsen skal DPA bruge dine forventede 2024 mængder senest den 15. oktober i år. Du kan med fordel benytte vores gratis startkit til at indsamle og strukturere dine emballagedata til formålet.
Hovedreglen er, at producentansvaret tilfalder den virksomhed, der først sætter emballage eller emballerede produkter på det danske marked, og som har størst indflydelse på designet af emballagen. Overordnet set gælder det:
Producentansvaret for emballage omfatter både den primære (salgsemballagen), sekundære (multipak-emballagen) og den tertiære emballage (transportemballagen).
Der er indført en bagatelgrænse på 8 tons emballage om året.
For virksomheder, der tilgængeliggør mere end 8 ton emballage om året, stilles der særlige krav til deklarering af data ud fra de miljøgraduerede bidrag.
Virksomheder med mindre end 8 ton emballage skal stadig deklarere deres samlede emballagemængde og betale for omkostningerne forbundet med indsamling og behandling af deres emballage, men er ikke forpligtede til at deklarere emballagedata i forhold til de miljøgraduerede bidrag. Ligger dine emballagemængder lige under de 8 ton om året, kan der dog være en økonomisk fordel for dig.
Med GS1Trade Packaging kan du samle dine emballagedata ét sted.
Systemet er til dig, der sætter emballage eller emballerede produkter på det danske marked, og som har brug for at indsamle, strukturere og deklarere dine emballagedata.
Du kan prøve systemet gratis og uforpligtende frem til den 31. maj 2025, hvis du er medlem af GS1.
Med vores startkit får du hjælp til at komme godt i gang med at kortlægge og strukturere dine emballagematerialer og -mængder.
I det får du blandt andet et emballageberegningsværktøj, så du kan blive klar til første indberetning af dine forventede emballagemængder for 2024.
Du vil desuden være godt på vej, når du senere skal indberette dine faktiske emballagemængder. Dine data kan nemlig overføres til vores nye system, GS1Trade Packaging, der effektiviserer dit arbejde med dine emballagedata.
Alle EU-lande skal jf. EU-direktiv (EU 2018/852) have indført udvidet producentansvar på emballage inden 2025 med henblik på at forebygge affaldsproduktionen og øge genanvendelsen. EU-direktivet giver plads til national implementering i landenes lovgivning, og du kan derfor opleve, at producentansvaret for emballage bliver håndteret forskelligt på tværs af EU.
EU-kommissionen har fremstillet forslag til mere harmonisering på tværs af landegrænser, samt højere grad af forbrugerinformation om materiale sammensætning og genbrugspotentiale af emballager. Dette er dog endnu ikke vedtaget.
I Danmark implementeres producentansvaret for emballage i Miljøbeskyttelsesloven og gennem en bekendtgørelse. Den indeholder de konkrete regler og forventes udstedt i flere faser fra foråret 2024 til sommeren 2025. Siden her opdateres derfor løbende.
GS1’s standarder for datadeling gennem GDSN bidrager allerede i dag til deling af standardiseret produktstamdata såsom vægt og emballagetype.
Link til GDSN side.
GS1 formidler også standarder for forbrugerkommunikation gennem QR-koder eller stregkoder.
Nedenfor kan du tilgå direktiver, love og politiske aftaler, der danner grundlag for producentansvaret for emballage.
Gældende dansk lovgivning, der blandt andet indeholder definitioner af primær, sekundær og tertiær emballage.
Gældende dansk lovgivning, der definerer producentansvaret for emballage og data, der skal indberettes til DPA i 2024.
Udkast til bekendtgørelse om visse krav til emballager, producentansvaret for emballage samt øvrigt affald, der indsamles med emballageaffald.
Læs opdateringer og nyheder fra ind- og udland relateret til GS1.
Har du brug for hjælp til at komme i gang med GS1Trade Packaging, eller har du spørgsmål til servicen? Ræk gerne ud til vores eksperter.