I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
Vil du vide, hvordan GS1 arbejder med verdensmålene? Og i hvilken forbindelse globale standarder er med til at hjælpe arbejdet mod at nå FN's verdensmål?
Standarder og stregkoder er eksempelvis med til at sørge for, at verdens befolkning får den rette medicin, og smarte stregkoder, såsom QR-koder fra GS1, kan være med til at reducere madspild eller til at øge den globale, bæredygtige vækst.
Lad dig inspirere til, hvordan du selv kan være med til at arbejde for at nå FN's verdensmål ved at bruge standarder fra GS1.
Læser man med på hjemmesiden for Verdensmålene, vil man kunne læse at FN's Verdensmål skulle være den til dato mest ambitiøse globale udviklingsdagsorden. Verdensmålene for bæredygtig udvikling blev skabt under et FN-topmøde i New York i 2015. Meningen med målene er, at der bliver sat en kurs mod bæredygtighed for mennesker og for vores planen på 17 forskellige punkter. Herunder blandt andet at udrydde sult, skaffe rent vand, nedsætte CO2-udledningen eller øge den globale sundhed og trivsel.
De 17 mål kan du se nedenfor, mens du kan trykke dig ind på seks af dem. Nemlig de seks som GS1 gennem globale standarder bidrager til.
Arbejdet med GS1-standarder kan understøtte en række af FN’s verdensmål. Her har vi fokus på fem centrale og vidt forskellige mål, der viser, hvilken rolle GS1-standarder spiller i virksomheder og organisationers arbejde med verdensmål – fra madspild til patientsikkerhed.
Hvordan arbejder GS1 konkret med verdensmålene? Læs om det her.
GS1 sikrer den rette medicin til verdens befolkning
På verdensplan ses to store problemstillinger, som GS1 aktivt bidrager til løsningen på. Det drejer sig om kopimedicin og fejlordineringer. GS1 2D-stregkoder sikrer gennem unik identifikation, at medicinen, man står med i hånden, er både ægte og korrekt til den enkelte patients behov. På den måde bidrager GS1 direkte med at øge verdensbefolkningen sundhed og trivsel.
GS1 standarder er med til at skabe effektive værdikæder
SSCC-standarden er et vigtigt redskab i eksempelvis lagerstyringen i mange store logistikvirksomheder rundt om i verden. En af de mange anvendelser af standarden er at sikre at lastbiler ikke kører halvfyldte rundt, så man på den måde øger effektiviteten og sænker CO2 udledningen. Dette sker ved standardernes evne til blandt andet at skabe gennemsigtighed omkring hvilke varer, der kommer ind, og hvilke der skal først ud.
Retursystemer kræver globale standarder og fælles sprog
Som en del af omstillingen til en cirkulær økonomi skal vi bort fra gamle affaldsprincipper og i stedet tale om indsamling og genanvendelse. Dette skaber nye udfordringer gennem cirkulærer forsyningskæder, som i stadig højere grad kalder på de globale GS1 standarder. I Danmark mestrer vi i pant- og retursystemer og Dansk Retursystem har gennem bl.a. GTIN-, GLN- og GRAI-standarderne formået at få os alle sammen til ikke at opfatte drikkevareemballage som affald.
GS1 standarder kan sænke detailhandlens madspild med 28%
Smarte stregkoder kan være en del af løsningen på at halvere madspildet på verdensplan inden 2030. Fra udenlandske cases kan GS1 nemlig påvise, at den danske dagligvarehandel kan reducere deres madspild med 28%. Dette skyldes de smarte stregkoders evne til at digitalisere batch/lot og holdbarhedsdato på fødevarer. Dette vil løfte hele fødevareindustrien evne til at forebygge spild og højne fødevaresikkerheden.
Bidrager til behovet for sporbarhed og bæredygtigt fiskeri
På grund af overfiskeri er der i dag et øget behov for at fokusere på dokumentation og transparens af havets forsyningskæde. Dette behov kanallerede i dag løses via GS1’s standarder for 2D-stregkoder og EPCIS – noget som GS1 Norge har taget konsekvensen af. De understøtter i dag norsk fiskeri gennem blandt andet netop EPCIS og adopteringen af 2D-stregkoder og GS1’s nye Digital Link-standard.
EU’s klimamål stiller krav til globalt samarbejde og fælles sprog
På grund af globalisering og globale forsyningskæder skaber kommende EU-lovgivning efterdønninger over hele verden. Omstillingen til cirkulær økonomi kommer over de næste år til at sætte nye og skarpe krav til udvalgte industrier på sporbarhed, gennemsigtighed og genanvendelse – først for batterier til elbiler. GS1-standarder er allerede en del af løsningen og danner gennem 2D-stregkoder og GS1 Digital Link et fælles sprog udviklet i samarbejde med blandt andet EU-kommissionen.
Vil du høre mere om, hvordan GS1 Denmark understøtter FN's verdensmål, kan du kontakte vores specialist.
Mål: Sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper
Bedre sundhed og trivsel i verden skal i dette verdensmål opnås ved at udrydde en række farlige sygdomme. Herunder blandt andet AIDS, tuberkulose og malaria som der stadig er mange mennesker, der dør af hver dag. Dødsfaldene skal undgås ved at støtte forskning, udvikling og udbredelsen af vacciner samt sørge for, at adgangen til den rette medicin er nem og kan erhverves til den rette pris.
GS1 bidrager med:
GS1-standarder (GTIN, GLN og GS1 DataMatrix) kan anvendestil at forebygge anvendelsen og udbredelsen af forfalsket medicin. MedGS1-standarder er man i stand til at spore og identificere medicin og vacciner i hele den globale forsyningskæde. Sporingen starter allerede ude hos producenten, der påfører en unik GS1 DataMatrix-stregkode på deres produkter. Stregkoden sikrer, at informationer som for eksempel serienummer, batchnummer og udløbsdato til enhver tid nemt og hurtigt kan hentes frem. På den måde kan hele forsyningskæden sikre, at det er den rette medicin, som man håndterer. Således kan GS1-standarder øge patientsikkerheden globalt ved at bidrage til en bedre, sikrere og mere effektiv håndtering af medicin, vacciner, medicinsk udstyr m.v.
Mål: Fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle
Det skal være muligt for alle at få sig et job, så man ikke ender med at være et tal i statistikken over den stigende arbejdsløshed. Verdensmålet søger at fremme den globale, vedvarende, økonomiske vækst. Blandt andet ved at støtte iværksætterikulturen, skabe højere produktivitet og søge efter flere teknologiske gennembrud. Målet er fuld beskæftigelse og anstændige job for alle mænd og kvinder i 2030.
GS1 bidrager med:
GS1 standarder er med hver gang verdens varer skifter hænder og fungerer derfor som et fundament for handel og vækst verden over. En GS1 standard scannes hver eneste dag over 6 milliarder gange og er på den måde en synlig del af den økonomiske vækst og fastholdelse af produktivitet. Yderligere bidrager GS1 standarder også til indsamling af stamdata, således man kan måle og kommunikere klimamæssige fodaftryk, så det er muligt at dokumentere bæredygtig vækst.
Mål: Bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer
Der bliver overfisket med 30 procent, hvilket truer en bæredygtig produktion af fiskebestanden. Hertil kommer den enorme mængde plastik, som flyder rundt i havene, og som fylder mere og mere. Med andre ord står vi overfor nogle gevaldige udfordringer, når det kommer til at passe på verdenshavene.
GS1 bidrager med:
Udover at føre til genanvendelse så øger vores danske pantsystem sandsynligheden for, at flasker og dåser havner i en pantautomat i stedet for i havet. Faktisk stammer 89 pct. af den plastik der flyder rundt i verdenshavene fra engangsprodukter – herunder plastikflasker. Hver gang du panter en flaske eller en dåse, har GS1-standarden GTIN (Global Trade Item Number) en finger med i spillet. For pantautomaten læser stregkoden på flasken og fortæller videre i systemet hvilken type flaske/dåse, som er blevet afleveret. Den data bruger Dansk Retursystem til at holde styr på, hvad og hvor meget der kommer retur. Indenfor fiskeri- og fødevaresektoren kan GS1-standarden EPCIS (Electronic Product Code Information Services) understøtte øgede dokumentationskrav til, hvor og hvornår en fisk er fanget, og via 2D-stregkoder nemt og hurtigt give forbrugerne disse oplysninger.
Mål: Sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer
Vi skal reducere vores fodaftryk i naturen. Det skal gøres ved at ændre måden, vi producerer og forbruger på. Vi skal have en mere effektiv styring af vores naturressourcer og måden hvorpå, vi bortskaffer giftigt affald og forurenende stoffer. Vi skal have bedre produktionsmetoder og forsyningskæder, så fødevaresikkerheden kan forbedres og skubbe os i retning af en mere ressourceeffektiv økonomi.
GS1 bidrager med:
GS1arbejder globalt med at synliggøre fordelene ved at benytte 2D-stregkoder (fxGS1 Datamatrix) fremfor den velkendte stakitstregkode (1D-stregkode). Fordelene er mange og knytter sig alle an til mængden af data, som 2D-stregkoden kan indeholde samt det forhold, at data også kan være dynamisk. Det betyder, at man, via GS1 serialiserede GTIN’s (Global Trade Item Number), langt mere sikkert og effektivt vil kunne spore produkter helt ned på enhedsniveau. Det vil øge fødevaresikkerheden markant i de mange tilfælde, hvor fødevarer hvert år tilbagekaldes af sundhedsskadelige eller direkte livstruende årsager. Endvidere har flere pilotforsøg med 2D-stregkoder i dagligvarehandlen vist, at det samtidig er et ganske effektivt våben i kampen mod madspild, fordi stregkoden kan indeholde information om varens udløbsdato. Kobler man 2D-stregkoden på eksempelvis en fødevare sammenmed GS1 Digital Link – der er en standardiseret måde at koble de velkendte stregkodedata med internettet – gør man det nemt for forbrugerne med deres egen smartphone at få viden om fx oprindelsesland,
produktionsforhold, klimapåvirkning, allergener m.m. Alt sammen viden flere og flere forbrugere træffer deres købsbeslutning på baggrund af – og viden der kan være med til at skabe et mere bæredygtigt forbrug.
Sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer
Vi skal reducere vores fodaftryk i naturen. Det skal gøres ved at ændre måden, vi producerer og forbruger på. Vi skal have en mere effektiv styring af vores naturressourcer og måden hvorpå, vi bortskaffer giftigt affald og forurenende stoffer. Vi skal have bedre produktionsmetoder og forsyningskæder, så fødevaresikkerheden kan forbedres og skubbe os i retning af en mere ressourceeffektiv økonomi.
GS1 bidrager med:
GS1arbejder globalt med at synliggøre fordelene ved at benytte 2D-stregkoder (fxGS1 Datamatrix) fremfor den velkendte stakitstregkode (1D-stregkode). Fordelene er mange og knytter sig alle an til mængden af data, som 2D-stregkoden kan indeholde samt det forhold, at data også kan være dynamisk. Det betyder, at man, via GS1 serialiserede GTIN’s (Global Trade Item Number), langt mere sikkert og effektivt vil kunne spore produkter helt ned på enhedsniveau. Det vil øge fødevaresikkerheden markant i de mange tilfælde, hvor fødevarer hvert år tilbagekaldes af sundhedsskadelige eller direkte livstruende årsager. Endvidere har flere pilotforsøg med 2D-stregkoder i dagligvarehandlen vist, at det samtidig er et ganske effektivt våben i kampen mod madspild, fordi stregkoden kan indeholde information om varens udløbsdato. Kobler man 2D-stregkoden på eksempelvis en fødevare sammenmed GS1 Digital Link – der er en standardiseret måde at koble de velkendte stregkodedata med internettet – gør man det nemt for forbrugerne med deres egen smartphone at få viden om fx oprindelsesland, produktionsforhold, klimapåvirkning, allergener m.m. Alt sammen viden flere og flere forbrugere træffer deres købsbeslutning på baggrund af – og viden der kan være med til at skabe et mere bæredygtigt forbrug.
Mål: Styrk det globale partnerskab for bæredygtig-udvikling og øg midlerne til at nå målene
Verden i dag er tættere forbundet end nogensinde før. Bedre adgang til teknologi og viden er en vigtig måde at dele idéer og fremme innovation. Fremme af international handel og støtte til øget eksport fra udviklingslandene vil bidrage til at opnå et universelt, regelbaseret og retfærdigt handelssystem, der er fair og åbent og til fordel for alle.
GS1 bidrager med:
GS1står som global standardiseringsorganisation på skuldrene af et unikt partnerskab mellem nogle af verdens største aktører inden for dagligvarehandlen, fødevareproduktion og supply chain-området, der for over 50 år siden førte til udviklingen af GS1-standarden GTIN (Global Trade Item Number) og siden GS1 som organisation. Siden har nye partnerskaber i andre brancher og sektorer set dagens lys, så GS1på globalt plan i dag har udviklet standarder til samlet set 25 forskellige sektorer. Fælles for alle GS1-standarderne er målet om at bidrage til en bæredygtig vækst og bedre liv ved at sørge for sikkerhed og sammenhæng i samfundet, når verdensvarer skifter hænder.