I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
Med producentansvaret for emballage følger miljøgraduering. Har du styr på dine emballagers miljøgraduerede bidrag? Vi har samlet to gode råd til, hvordan du griber arbejdet an, så du slipper for at deklarere alt rødt og dermed betaler den højeste afgift.
Miljøgraduering går kort fortalt ud på, at du betaler for dine emballagers miljøpåvirkning. Det vil sige, at hvis din emballage er svær at genanvende, har den en højere miljøpåvirkning, og så skal du betale en højere afgift. Har du derimod valgt nogle bæredygtige løsninger for din emballage, så den er lettere at genanvende, så skal du betale en lavere afgift. Man opdeler miljøgradueringen i en rød, gul og grøn kategori.
Miljøgraduering er en stor og kompleks opgave, især hvis du har mange produkter med forskellige emballager. Det er derfor nødvendigt at starte med det vigtigste først.
Vi anbefaler, at du bruger 80/20 reglen, især hvis opgaven føles uoverskuelig. Her starter du med de emballagekomponenter, du har flest af. Det er de emballagekomponenter, der udgør 80% af din virksomheds samlede emballagevolumen.
Fokusér på at miljøgraduere de emballagekomponenter, som har en lav miljøpåvirkning (grøn), eller som er tæt på at være det (gul). Det er her, du kan spare penge i forhold til, hvis du satte dem i rød. Sæt alle andre emballagekomponenter i rød indtil videre. En detaljeret miljøgraduering kan laves senere.
Den mest effektive måde at få styr på dine emballagedata er at benytte et system som GS1Trade Packaging. Her er du sikret, at du lever op til lovgivningen om producentansvaret for emballage. Systemet indeholder datafelter til miljøgraduering af dine emballager og emballagekomponenter, så du kan beregne dine værdier direkte i systemet.
Systemet giver dig mulighed for at knytte emballagestamdata og emballagesystemer til flere produkter. På den måde slipper du for at indtaste den samme data flere gang, men kan arbejde struktureret og effektivt.
Med GS1Trade Packaging behøver du ikke udfylde alle data selv. Du kan få dine leverandører til at oprette data for dig. Her anbefaler vi, at du downloader en dataskabelon fra systemet og beder leverandøren udfylde denne. Skabelonen kan herefter nemt importeres til GS1Trade Packaging.
Der er flere fordele ved at få styr på sine emballager nu og ikke betale for noget, du ikke behøver, fordi du har lukket øjnene og deklareret alt rødt.
Kommer du i gang i god tid, har du måske også overskud til at genoverveje nogle af dine emballager, som står som røde. Der vil være penge at spare ved at vælge nogle mere miljørigtige emballageløsninger med fokus på genbrug og effektiv genanvendelse.
Vil du i gang med GS1Trade Packaging? Følg denne nemme guide til at få adgang.
Allerede bruger i systemet? Find vores udførlige vejledning til miljøgraduering i GS1Trade Packaging samt andre relaterede vejledninger på Mit GS1.
GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.
Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.
GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.
GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.
GS1Trade Packaging er et emballagedatasystem, der samler dine emballagedata ét sted.
Systemet sikrer en effektiv indsamling, strukturering og deklarering. Det gør det desuden nemt at udveksle emballagedata med andre virksomheder.
GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.
Med denne service får du dermed kvalitetssikret data til gavn for hele forsyningskæden.
GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.
GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.
GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.
Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.
Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.