I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
UNSPSC (United Nations Standard Product and Services Code) er et international klassifikationssystem for varer og tjenesteydelser. Det anses for at være det mest effektive, fleksible og bredest dækkende klassifikationssystem, der findes i dag og er blevet brugt i over 20 år.
Det bruges blandt andet til at skabe overblik over virksomheders og offentlige myndigheders forbrug og til at foretage systematiske søgninger i forbindelse med e-handel. Flere offentlige instanser har det som et krav i deres udbud og kontrakter, at leverandørerne skal oplyse UNSPSC-koden på deres vare eller tjenesteydelse.
Oversættelsen af UNSPSC version 19.0501 er blevet håndteret af GS1 Denmark på vegne af Digitaliseringsstyrelsen, Danske Regioner og KL. Projektet er en del af Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020.
Når du klassificerer dine varer/tjenesteydelser er der nogle spørgsmål, som du bør finde svaret på, inden du går i gang – eventuelt ved at kontakte din kunde:
Hvilken version af UNSPSC skal du klassificere ud fra?
Hvordan skal du levere UNSPSC-koden? E-faktura, e-katalog eller andet?
På hvilket niveau skal varer/tjenesteydelser klassificeres? Segment, family, class eller commodity?
Derudover er det en god idé at tage stilling til, hvordan UNSPSC-koder håndteres i jeres ERP system. Det er vigtigt at kunne registrere både kode og version, da UNSPSC udvikler sig, og der løbende kommer nye versioner.
Danske offentlige institutioner og private virksomheder er bevidst om, at vi færdes i en global Verden. Derfor efterspørger de klassifikationsstandarder, som er internationale. UNSPSC er den mest anvendte klassifikationsstandard, når det kommer til større virksomheder og offentlige institutioner med et bredt sortiment for indkøb af varer og tjenesteydelser.
UNSPSC anvendes til søgning i kataloger, kontering af fakturalinjer og andet, hvor der også indgår danske tekster. Og godt nok taler mange danskere godt engelsk, men når det drejer sig om fagudtryk indenfor såvel kendte, som ukendte områder, er det for de fleste både nemmere og mere præcist at udtrykke sig på sit modersmål. Derfor er der behov for en version af UNSPSC hvor teksterne er danske.
Ved klassificering af UNSPSC er det selve koden, som er det vigtige. Har I klassificeret jeres varer/tjenesteydelser ved hjælp af den efterspurgte UNSPSC version på et andet sprog, så er der ikke behov for at klassificere igen. Disse koder vil kunne anvendes. Jeres kunder vil i deres systemer anvende de danske tekster og jeres påførte koder.
Ja, hvis man i arbejdet med UNSPSC finder oversættelser, som ikke er præcise, eller forkert oversat, så udfyld skabelonen nedenfor og send den i en mail til unspsc@gs1.dk.
Skabelonen beder om oplysninger om:
- Kode
- Dansk titel
- Ændringsforslag til dansk oversættelse
- Kommentarer (Valgfrit)
Hvis du ikke kan finde en UNSPSC kode, som dækker din vare eller tjenesteydelse, så er det muligt at stille ændringsforslag til UNSPSC. Kontakt unspsc@gs1.dk for mere information.
Segment 51 indeholder koder for lægemidler, og da der i Danmark anvendes ATC-koder til gruppering af lægemidler, er det valgt ikke at oversætte dette segment.
Nej. GTIN (Global Trade Item Number ®) er et globalt unik varenummer. Det betyder, at en 0,5 l kildevand fra én producent vil have ét GTIN, mens en 0,5 l kildevand fra en anden producent vil have et andet GTIN. Begge produkter vil have UNSPSC 50202310 ”Kildevand eller mineralvand”. Så samme UNSPSC men forskellige GTIN’s.
Nej, UNSPSC er bredere end generisk ID. For eksempel vil 0,5 l kildevand og 1,5 l kildevand samt 1 l kildevand med ferskensmag have samme UNSPSC kode, mens et generisk ID vil være forskellig.
Ja, hvis der efterspørges samme version af UNSPSC.
Har du spørgsmål til, hvordan du kan bruge vores standarder og services, anbefaler vi, at du kontakter vores rådgivere, som sidder klar til at guide dig godt igennem processen.
Vi har åbent for henvendelse:
Mandag til torsdag: kl. 08:30 til kl. 15:30
Fredag: kl. 09:00 til kl. 15:00