I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
Det er varemærkeejer, altså den virksomhed der ejer/er ansvarlig for produktet, der skal sørge for stregkodemærkning. Det er nødvendigvis ikke producenten, hvis denne blot producerer for varemærkeejer.
Vurdér hvor mange forskellige produktvarianter (fx farve og størrelse), der skal bruges GTINs til. Der skal tildeles et GTIN til hver variant. Man kan vælge imellem flere GS1ID abonnementer - fra ét enkelt identifikationsnummer til 100.000 identifikationsnumre. Vælg den pakke, der dækker virksomhedens behov et stykke ud i fremtiden. Man kan ikke opgradere et GS1ID abonnement, men man kan købe flere abonnementer, hvis man løber tør for numre.
Skal produkterne sælges efter vægt? Kontakt venligst vores medlemsservice for råd og vejledning. Det samme er gældende for samhandel med USA og Canada.
Hvis der skal genereres SSCC-numre til paller, skal du ligeledes bruge et GS1ID abonnement. Med et GS1ID 10 abonnement kan du generere 10 GTINs og 1.000.000 SSCC. Med et GS1ID 100.000 abonnement kan du generere 100.000 GTINs og 10.000.000.000 SSCC.
Hvis ikke I er medlem af GS1 Denmark, så klik her for at registrere virksomheden og købe det ønskede abonnement. Medlemskabet koster 500 kr./år og indeholder ét GLN-nummer.
Såfremt I allerede har et medlemskab, kan I købe nye abonnementer via Mit GS1.
Efter I har købt et GS1ID abonnement, vil I modtage et virksomhedspræfiks. Længden af dette præfiks vil være baseret på det antal identifikationsnumre, I har købt. Hvis I køber et GS1ID 10 abonnement, vil I modtage et 11-cifret præfiks. Hvis I køber et GS1ID 100.000, vil I modtage et 7-cifret præfiks.
Alle jeres identifikationsnumre vil starte med jeres præfiks og vil blive efterfulgt af et produkt referencenummer, som I selv styrer. Vi anbefaler, at produkt referencenumrene tildeles fortløbende, altså at den første vares referencenummer er eksempelvis 00000, den næste 00001 osv. op til 99999. Dette giver den bedste udnyttelse af nummerkapaciteten i de tilsammen 13 cifre.
Det sidste nummer i et identifikationsnummer er altid et kontrolciffer.
Et SSCC-nummer er et identifikationsnummer til paller og andre typer forsendelser. For eksempel bliver to ens paller med samme produkt identificeret unikt med hver sin SSCC. Dette er en fordel i forbindelse med sporing og til lagerstyring. For at kunne tildele SSCC til sine produkter, skal virksomheden abonnere på et GS1 virksomhedspræfiks.
For at se opbygningen af SSCC-koder baseret på præfiks af forskellige længder, se følgende guide: Bliv klog på SSCC.
Når du har modtaget ordrebekræftelsen fra os for dit køb på et GS1ID abonnement, har du fået dit virksomhedspræfiks, som du kan finde på GS1Trade Activate. Du kan også tilgå GS1Trade Activate via din Mit GS1 profil.
I GS1Trade Activate kan I holde styr på, hvilke numre, der er tildelt hvilke produkter, samt lave stregkoder til både produkter og paller. Hvis I allerede er medlemmer, men mangler adgang til GS1Trade Activate, kontakt vores medlemsservice.
Man er velkommen til at benytte andre stregkode-generatorer til at lave sine symboler. Det er dog vigtigt, at de 13 cifre er korrekt tildelt. Vores stregkodeværktøjer er ikke beregnet til grafisk manipulation. Her vil det være nødvendigt at finde/købe bedre software.
EAN-stregkoder kan trykkes i forskellige størrelser. Størrelsen udregnes på baggrund af det, vi kalder normalstørrelsen (=100%) og kan variere fra denne med 80% til 200%.
Alle EAN-stregkoder skal have en tom margin (lyszone) i hver side, for at stregkoden kan scannes. Det er vigtigt at bevare proportionerne i stregkoden.
Højde og bredde følges ad, så det er ikke muligt at lave et meget bredt symbol, der er meget lavt. Hvis højden på stregkoden reduceres, bliver scanningen mere ustabil (usikker) i udgangskassen.
Men såfremt de fysiske forhold på produktet ikke tillader en stregkode i fuld størrelse, anbefaler vi denne reduktion, frem for en reduktion i bredden.
Læs mere om stregkoders størrelser
Scannere bruger et rødt lys til at aflæse stregkoder. Scanneren er afhængig af, at der er kontrast mellem mørke og lyse streger.
Sorte streger på hvid baggrund er det nemmeste for scanneren at registrere, men også andre kombinationer kan fungere. På figuren nedenfor kan du se forskellige farvekombinationer, som scannere kan læse – og nogle kombinationer, som I helt bør undgå.
Vi anbefaler, at I tester, om stregkoden kan scannes, før produktionen sættes i gang. Samtidig er det vigtigt, at printet et tydeligt og ikke forsvinder ved fx kuldepåvirkning eller kan gnides af.
For at din stregkode let kan skannes, skal den følge nedenstående regler.
Kvadratreglen: Nedenstående placering anbefales (i prioriteret rækkefølge):
Printproces og produktets krumning bestemmer, om stregkoden skal placeres som stige eller stakit. Hvis print og krumning tillader det, anbefaler vi, at stregkoden placeres som stakit. På runde eller meget små produkter, med en diameter på under 5 cm. skal stregkoden placeres på højkant som stige.
På den måde er hele stregkoden synlig for scanneren.
Har du stadig brug for hjælp? Så tag fat i GS1 Denmarks support team. Vi står altid klar til at hjælpe.