I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
I det foranderlige tekstil- og modelandskab hjælper GS1-standarder virksomheder med at opnå global rækkevidde. De faciliterer nemlig handel og transport på tværs af landegrænser ved at skabe et fælles sprog for samarbejde igennem alle led i værdikæden. Vores standarder for fx stregkoder spiller en rolle jorden rundt, døgnet rundt – blandt andet når tøj scannes i en butik, og når forsendelser scannes, så man opnår sporbarhed helt fra producent til forbruger. Faktisk lyder der verden overmere end 6 milliarder ’bip’ om dagen, når en GS1-stregkode bliver scannet. GS1 gør i dag en forskel for over 2 millioner medlemmer på verdensplan og hjælper dem med at arbejde effektivt, sikkert og bæredygtigt – for deres egen, deres kunders, og miljøets bedste.
EPC står for Electronic Product Code og er den globale GS1-standard for RFID-teknologien. Standarden er udviklet i samarbejde med RFID tag/læser-producenter, industrien og detailhandlen. Kort fortalt definerer EPC standarden disse tre nøglepunkter:
1. Hvordan lagres data i en RFID-tag?
2. Hvordan kommunikerer en RFID-tag disse data videre til scanneren?
3. Hvordan kommunikerer scanneren, til slut, med forretnings systemet?
Datastrukturen i en RFID-tag (se ovenfor) er i realiteten en simpel videreførelse af den velkendte GS1-standard for stregkoder. En RFID-tags EPC-kode består af produktets stregkodenummer, altså Global Trade Item Number (GTIN)med tilføjelse af et unikt serienummer for hvert enkelte produkt samt instruktioner for scanneren.
EPC-standarden definerer strukturen for, hvordan tags og scannere taler sammen. Det betyder, at så længe begge dele overholder EPC-standarden, så vil enhver kombination af tags og scannere kunne arbejde sammen. For at kunne sikre dette har RFID-producenterne reduceret variationen af tags og scannere ved at blive enige om at bruge passive, Ultra High Frequency (UHF) tags.
EPC-standarden definerer også, hvordan scanneren opsamler de modtagne data og videresender dem til it systemet – hvilket i sidste ende sikrer, at alle dele af din RFID-løsning kan ”snakke sammen”. Dette muliggør en effektiv, automatisk kommunikation af data både mellem dine interne afdelinger og med dine leverandører og eksterne samarbejdspartnere.
Hvis du allerede bruger GS1-standarder for stregkoder til, at mærke dine produkter, så er du rigtigt godt på vej, da det er præcis de samme standarder, som anvendes til EPC/RFID.
Brugen af globalt standardiserede RFID-tags har gjort, at markedet har opnået en kritisk masse: 6,9 milliarder RFID tags blev anvendt i 2014. Det har medført et prisfald på 75 % ift. prisen pr. tag i 2011.
Eftersom EPC er en åben standard, bliver ingen proprietærteknologi anvendt. Det betyder, at du uden bekymring kan investere i en RFID-løsning, da enhver EPC/RFID-tag vil fungere med en hvilken som helst EPC/RFID-scanner.
Vores standarder er udviklet af EPC-brugerne selv – med øje for den bedste praksis i brugen af RFID-teknologi.
Når du anvender GS1s globale standard, kan du få lokalGS1-støtte til at komme i gang med at bruge EPC/RFID.
GS1 har leveret standarder til globale forsyningskæder i40 år. På basis af en så stabil og efterprøvet platform, kan teknologiudviklere fokusere på at skabe nye løsninger, uden at bekymre sig om kompatibilitet.
Som medlemsorganisation for over 9.000 medlemmer er vi i GS1 Denmark altid på udkig efter nye måder at skabe fordele og vækst for vores medlemmer. Vi har allerede hjulpet flere virksomheder på vej modimplementering af RFID-teknologi og er altid klar til at give en hjælpende hånd. På den foregående side ses et eksempel på en komplet proces for implementering af RFID udarbejdet af vores kolleger hos GS1 UK. I eksemplet ses nogle af de spørgsmål, som kan opstå i processen. Disse spørgsmål vil vi hos GS1 Denmark meget gerne hjælpe dig med at finde svar på på baggrund af vores erfaring og eksempler fra industrien.
Er du i fuld sving, eller leger du blot med idéen om RFID i din virksomhed, og kunne du fx tænke dig svar på følgende:
• Hvad er EPC og RFID for noget?
• Hvilke anvendelser kan man finde for RFID-teknologi i jeres forsyningskæde?
• Hvilken påvirkning vil/kan det have på din forretning?
• Hvordan får man implementeret det rigtigt– første gang?
Har du stadig brug for hjælp? Så tag fat i GS1 Denmarks support team. Vi står altid klar til at hjælpe.