8 min.
April 4, 2022
Tekst:
Casper Hindse
Foto:
Lasse Jacobsen & Jannick Børlum & Malthe
De tænkte ikke på, om muren var bærende eller ej. Lasse Skjønning Andersen og hans venner hamrede løs på en væg i et lille trykkeri i Jægersborggade på Nørrebro i København. De ville skabe plads til verdens første grødbar.
Lasse var i starten af 20’erne og netop droppet officielt ud af en musisk bacheloruddannelse i London. Hans familie var ikke begejstret for grødideen. Kun hans onkel syntes, iværksættereventyret lød spændende -men foreslog dog at kombinere grød med sushi.
Midt i byggerodet og slag- og tankestrøm blev vennerne afbrudt. En ingeniør bankede på ruden og trådte ind i de sænkede lokaler.
I dag er GRØD et mindre imperium på det danske madmarked med 10 butikker, en webshop og produkter i bl.a. 7-Eleven og Føtex. Lasse Skjønning Andersen har endda udgivet en kogebog om sin passion.
Mens han spiser GRØDs egen ’Chicken Congee’, fortæller han om rejsen:
– Jeg var 21 år, da jeg startede GRØD, og jeg havde nærmest ikke haft et arbejde før. Ingen i min familie var før eller mit netværk var gået iværksættervejen. Min far er professor i sociologi og prøver stadig at få mig til at tage en uddannelse.
Lasse mener dog, at det har været en fordel for ham, at han ikke havde brugt mange år på de selvstændiges skolebænk, inden han gik i gang med sit grødprojekt:
– Der findes jo ikke en manual for at åbne en restaurant. Du kan lære Excel på handelshøjskolen, men der er ingen retningslinjer for at ombygge et gammelt trykkeri til en grødbar.
De fleste tænker nok først og fremmest på en smattet havreblanding med fedtet frugt eller noget sukker ovenpå, når de hører ordet ’grød’. Men GRØD har ændret den opfattelse. Lasse Skjønning Andersen startede også selv med havregrød – rigtig meget havregrød.
Hans interesse opstod, da han som 15-årig besluttede at ændre livsstil. Han blev nappet af politiet, mens han malede graffiti. Efter lidt selvrefleksion besluttede han, at kosten var nemmest at ændre.
– Jeg var doven og vejede for meget, og jeg besluttede, at et fysisk sundt liv skulle forandre mig. Grød lød enkelt og nærende, men viste sig hurtigt at være kedeligt.
Han begyndte at eksperimentere med smage og fordybede sig i grødens historie. Grød blev en helt særlig passion for mig.
– Jeg tabte mig og fik det bedre. Derfor blev jeg mere og mere afhængig af at udforske grøden. På en måde lavede jeg min egen lille grøduddannelse. Ingen på min alder kunne relatere til det, men jeg var virkelig glad for det, jeg lærte.
Jeg vil gerne stjæle en masse McDonald’s kunder, så vi alle sammen kan begynde at leve lidt sundere.
– Grød skal ikke kun være et hipsterprodukt i storbyen, men derimod noget sund og nærende til alle mennesker. Derfor er detaildelen vigtig, men jeg mødte helt ærligt en mur af kompleksitet og ny viden, da jeg skulle sætte mig ind i, hvordan vi udvidede på den her front, siger Lasse Skjønning Andersen.
Heldigvis fik han hjælp fra GS1, blandt andet gennem et onlinekursus om stregkoder. Var der noget, han ikke kunne finde ud af, fandt han telefonen frem fra lommen og ringede, så der eksempelvis hurtigt og effektivt kunne oprettes produkter i systemet.
– Det var fedt at blive mødt af pragmatisme og forståelse. Jeg er virkelig overrasket over, at der er en brugerejet nonprofitorganisation, som kan hjælpe. Uden GS1 ville vi nok ikke have kunnet realisere detailprojektet i det tempo, vi har gjort.
Lasse Skjønning Andersen er nu ikke en mand, der lægger planer mange år ud i fremtiden. Men når det gælder GRØD, er ambitionerne store.
– Målet er at få GRØD ud i hele verden. Om lidt åbner vi en restaurant i Oslo, og det glæder jeg mig helt vildt meget til. Herefter drømmer jeg om, at vi kan have restauranter i fem internationale storbyer i løbet af nogle år, siger han og tager en mundfuld grød.
Han ser 2024 som året, hvor GRØD skal kunne ligestilles i forhold til restaurant og detaildel, men den langsigtede vision er klar:
– Jeg håber, at vi om 10 år er et internationalt brand. Jeg vil gerne stjæle en masse McDonald’s kunder, så vi alle sammen kan begynde at leve lidt sundere.
Del historien med en ven
Nyeste medlemshistorier