The Global Language of Business
Kontakt os

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

NyT FRA GS1

4 vigtige punkter i ny bekendtgørelse om producentansvaret for emballage

8.10.2024
|
Iben Stanhardt
Logistik logo lyseblå cirkel med grafik af lastbil
Healthcare logo himmelblå cirkel med grafik af hjertepuls
Detail logo grøn cirkel med grafik af indkøbsvogn
Image ikon - en lyselilla cirkel med en illustration af et kamera i midten
GS1 Trade Packaging ikon - grøn cirkel med  illustration af en åben papkasse
Trade Sync ikon - en lyserød cirkel med en illustration af tre cirkler ovenpå hinanden i en cylinder
Exact ikon - en solgul cirkel med en illustration af et forstørrelsesglas
GLN ikon - en orange cirkel med en illustration af et lokationssymbol
GTIN ikon - en grøn cirkel med en illustration af fem lodrette streger som en stregkode
Transact ikon - en lyseblå cirkel med en illustration af et stykke papir med tekst og en stjerne på

Miljøministeriet sendte anden del af bekendtgørelsen om producentansvaret for emballage i høring den 20. september 2024.

I den forbindelse har vi samlet 4 vigtige punkter til dig, der arbejder i en virksomhed, som sætter emballage eller emballerede produkter på det danske marked. Med på vejen får du desuden et par bud på, hvordan vi kan hjælpe dig.

Bemærk at udkastet til bekendtgørelsen er i høring og endnu ikke vedtaget som lovgivning.


1. Designkrav til brug for miljøgraduering er publiceret

Du kan nu finde udkastet til designkrav i både bekendtgørelsen og i den vejledning, som Miljøstyrelsen har offentliggjort i forbindelse med høringen.

Designkravene til miljøgraduering er især interessante, fordi de har indflydelse på, hvor meget din virksomhed kommer til at betale for affaldshåndteringen af jeres emballage.

Miljøgraduering er en af de ting, vores nye system, GS1Trade Packaging, tager højde for. Vi oversætter designkravene til datafelter i systemet, så producentansvarlige virksomheder og deres leverandører kan bruge platformen til at opbygge et datagrundlag til miljøgraduering.

Læs mere om GS1Trade Packaging

2. Nu skal du også rapportere på porcelæn, keramik, tekstil og kork

Der er tilføjet nye materialekategorier til rapporteringen, nemlig porcelæn, keramik, tekstil og kork.

Vælger din virksomhed at bruge GS1Trade Packaging til at indsamle og deklarere jeres emballagedata, er det heldigvis nemt at opgøre mængder, for GDSN-standarden tager allerede højde for disse emballagematerialer, som er en del af kodelisterne i systemet.

I første omgang skal der ikke betales for affaldsbehandlingen af disse fire emballagematerialer.

3. Dine reelle tilgængeliggjorte 2024 emballagemængder skal indberettes inden den 1. juni 2025

Den nye deadline betyder, at du inden 1. juni 2025 skal have helt styr på dine emballagedata for 2024. Har du endnu ikke fået opgjort eller struktureret dine emballagedata for alle de produkter, du er producentansvarlig for, kan vi hjælpe dig godt fra start.

Vi tilbyder både korte og længere rådgivningsforløb i netop det, du har behov for.

Book et gratis møde med en af vores rådgivere

4. Krav om medlemskab af en kollektivordning

Medlemskab af en kollektivordning bliver et lovkrav for virksomheder, der er omfattede af producentansvaret for emballage - det er dog valgfrit, hvis virksomheden udelukkende sætter genbrugsemballager på markedet.

Er din virksomhed allerede registreret hos Dansk Producentansvar (DPA), men ikke tilmeldt en kollektivordning, skal I gøre dette senest den 14. januar 2025.

Brug for mere viden?

Høringsfristen er den 1. november 2024. Du kan finde linket til høringsudkastet sammen med andet brugbar information på vores side om producentansvaret for emballage under links til lovgivning.

Her står der også, hvordan du skal forholde dig, hvis du ikke nåede at indberette 2024 forventede emballagemængder før deadline den 31. august 2024.

GS1-services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Packaging

GS1Trade Packaging er et emballagedatasystem, der samler dine emballagedata ét sted.

Systemet sikrer en effektiv indsamling, strukturering og deklarering. Det gør det desuden nemt at udveksle emballagedata med andre virksomheder.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Med denne service får du dermed kvalitetssikret data til gavn for hele forsyningskæden.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

Seneste nyt