I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
Den 1. juli, lige inden mange af os gik på sommerferie, sendte Miljøministeriet en ændring af Miljøbeskyttelsesloven i høring. Den foreslår blandt andet, at producentansvaret for emballage først får virkning fra den 1. oktober 2025 i stedet for den 1. juli 2025. Eventuelle høringssvar skal indsendes til Ministeriet senest den 22. august 2024.
Høringen af bekendtgørelsen, som skal fastsætte de nærmere regler om producentansvarsordningen, eksempelvis de miljøgraduerede bidrag, kom ikke før sommerferien som forventet, og alle aktører involveret i producentansvaret for emballage afventer derfor at bekendtgørelsesteksten bliver offentliggjort.
Find høringsdokumenterne via Høringsportalen
Virksomheder med producentansvar har stadig registrerings- og indberetningspligt i perioden 1. april - 31. august 2024. Det kan gøres direkte hos Dansk Producentansvar (også kendt som DPA) eller via jeres valgte kollektivordning.
Hvis du ikke har opgjort dine 2024 emballagemængder endnu, er der hjælp at hente via vores gratis startkit. Det indeholder et emballageberegningsværktøj, der kan bruges til at kortlægge din emballage og beregne estimater til indberetningen. Flere end 1.000 har allerede hentet det.
Hent et gratis startkit fra GS1
Bruger du allerede vores startkit? Så har du måske hørt om vores nye system, GS1Trade Packaging? Men vidste du, at de to ting er koblet sammen? Relevante data fra startkittet kan nemlig mappes over i GS1Trade Packaging til indsamling, strukturering og deklaration af emballagedata.
Systemet muliggør dataudveksling mellem virksomheder, så du både kan modtage data fra underleverandører og levere data til eksempelvis private label-kunder. Det bliver bygget til at håndtere kravene i forbindelse med de kommende miljøgraduerede bidrag og til at opsummere data på baggrund af tilgængeliggjorte emballagemængder.
GS1Trade Packaging lanceres i moduler med gradvis onboarding af brugere. Du kan skrive dig op til at at prøve systemet gratis og uforpligtende frem til den 31. maj 2025.
GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.
Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.
GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.
GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.
GS1Trade Packaging er et emballagedatasystem, der samler dine emballagedata ét sted.
Systemet sikrer en effektiv indsamling, strukturering og deklarering. Det gør det desuden nemt at udveksle emballagedata med andre virksomheder.
GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.
Med denne service får du dermed kvalitetssikret data til gavn for hele forsyningskæden.
GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.
GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.
GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.
Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.
Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.