The Global Language of Business
Kontakt os

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

NyT FRA GS1

GS1 General Specifications 2024 er landet

15.2.2024
|
Amalie Nygård
Logistik logo lyseblå cirkel med grafik af lastbil
Healthcare logo himmelblå cirkel med grafik af hjertepuls
Detail logo grøn cirkel med grafik af indkøbsvogn
Image ikon - en lyselilla cirkel med en illustration af et kamera i midten
GS1 Trade Packaging ikon - grøn cirkel med  illustration af en åben papkasse
Trade Sync ikon - en lyserød cirkel med en illustration af tre cirkler ovenpå hinanden i en cylinder
Exact ikon - en solgul cirkel med en illustration af et forstørrelsesglas
GLN ikon - en orange cirkel med en illustration af et lokationssymbol
GTIN ikon - en grøn cirkel med en illustration af fem lodrette streger som en stregkode
Transact ikon - en lyseblå cirkel med en illustration af et stykke papir med tekst og en stjerne på

Hvert år udkommer GS1 General Specifications i en ny og opdateret udgave. Det er et masterdokument for GS1-standarder, der beskriver, hvordan GS1-stregkoder og identifikationsnøgler skal bruges. Og nu er 2024 udgaven så her.

Dokumentet er på mere end 500 sider, men bare rolig, vi har allerede tygget os igennem det og samlet de vigtigste opdateringer til dig.

For standard-nørder som os er der selvfølgelig mange spændende opdateringer, men særligt interessant er overgangsperioden mellem de kendte 1D-stregkoder (som EAN og UPC) mod 2D-stregkoder (f.eks. GS1 Datamatrix eller en QR-kode med GS1 Digital Link).

Vigtige opdateringer i 2024 udgaven

Overgangen fra 1D- til 2D-stregkoder: Symbol Placement Guidelines

I overgangsperioden vil det ofte være nødvendigt for mærkevareejere at mærke deres produkter med både en 1D- og en 2D-stregkode. Dette er for at sikre, at alle i forsyningskæden kan scanne produktet, selv hvis de ikke er klar til at processere 2D-stregkoder. GS1 General Specifications er derfor nu udvidet med regler for placeringen af 2D-stregkoder i relation til eksisterende 1D-stregkoder.

Menneskelig læsbar tekst (Human Readable Text)

Informationer i en stregkode skal oftest angives i et menneskeligt læsbart format i dét tilfælde, at en stregkode bliver beskadiget eller af anden grund ikke kan scannes. GS1 General Specifications er nu opdateret med en udvidet vejledning og adskillelse af regler for HRI (Human Readable Interpretation) og non-HRI (non Human Readable Interpretation). Også her er fokus især på 2D-stregkoder, som optræder i forbindelse med 1D-stregkoder, f.eks. EAN-13.

Kun tilladt med 14-cifrede GTIN’s i GS1 Digital Link

Tidlige adoptioner af GS1 Digital Link tillod brugere at vælge, hvorvidt de ville udtrykke GTIN i GS1 Digital Link URI Syntax-standarden med f.eks. 12, 13 eller 14 cifre. Dette er vurderet til at kunne lede til utilsigtede hændelser, eftersom GTIN i Application Identifier (01) skal udtrykkes i 14 cifre, ligesom det skal i GDSN-standarden. Derfor indfører GS1 nu lignende krav om 14-cifrede GTIN’s i GS1 Digital Link.

Restricted Circulation Number (RCN) kun i EAN-8, EAN-13, UPC-A eller UPC-E

Med overgangen til 2D-stregkoder er det vigtigt, at RCN aldrig udtrykkes i en 2D-stregkoder, en GS1-128 eller en GS1 DataBar. Dette reflekterer GS1 General Specifications nu yderligere.

Gruppering af relaterede handelsvarer

Urelateret til overgangen til 2D-stregkoder er GS1 General Specifications nu opdateret med mere præcist sprog i forhold til grupperinger af handelsvarer, som f.eks. har lignende attributter og/eller anses som en “familie” af produkter. Dette gøres gennem anvendelsen af GS1 Global Model Number (GMN), som således ikke erstatter et GTIN, men optræder som forbindende attribut mellem flere GTIN’s (handelsvarer).

Påmindelse fra 2023 udgaven

Ny datomærkning af medicin træder snart i kraft

Bemærk, at der nu er under ét år til den 1. januar 2025, hvor krav i GS1 General Specifications til datoformater for produktionsdato (11) og udløbsdato (17) ændres for produkter relateret til sundhedssektoren. Der vil det ikke længere være tilladt at anvende to 0’er, ”00”, for at udtrykke en dato. En specificeret dag skal være i datoformatet. F.eks. skal en udløbsdato for januar 2025 udtrykkes som en specifik dag som den 31. januar 2025. Altså er det ikke længere tilladt i forhold til GS1-standardens retningslinjer at have en værdi for datoformat for januar 2025 som ”250100”, men det skal udtrykkes med en eksplicit dato, f.eks. den 31. januar 2025 som ”250131”.

Find alle årets opdateringer i GS1 General Specifications

Læs mere om 2D-stregkoder

GS1-services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Packaging

GS1Trade Packaging er et emballagedatasystem, der samler dine emballagedata ét sted.

Systemet sikrer en effektiv indsamling, strukturering og deklarering. Det gør det desuden nemt at udveksle emballagedata med andre virksomheder.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Med denne service får du dermed kvalitetssikret data til gavn for hele forsyningskæden.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

Seneste nyt