I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
Hvordan får du de mest optimale, scanbare stregkoder på dine salgsenheder? Læs med her for at forstå, hvilke parametre er vigtige at opfylde, for at dine produkter kan scannes nemt og hurtigt ved udgangskasserne.
Vi ser her på stregkodetyperne EAN-13, den kendte stregkode, som du ser på de fleste produkter i butikkerne, samt EAN-8, som kun bruges til små produkter.
Stregkoder kan dannes ved brug af forskellige programmer, blandt andet vores service GS1Trade Activate, hvor du nemt kan lave korrekte stregkoder til jeres produkter. Stregkoder kan enten trykkes direkte på emballagen eller på labels, der derefter påsættes produkterne.
En stregkode udtrykker det nummer, der står under stregkoden. Dette nummer er kendt som et GTIN (Global Trade Item Number). Hvis du ønsker mere information, så læs følgende vejledning om, hvordan du danner GTINs.
For at stregkoden har størst mulighed for at kunne scannes i udgangskassen, skal følgende opfyldes:
Vælg den rigtige størrelse til stregkoden samt lyszone.
EAN-stregkoder kan trykkes i forskellige størrelser. Stregkodedimensioner tager udgangspunkt i en normalstørrelse, som betegnes ved størrelsesfaktor 1,0 (=100%).
EAN-stregkoder skal som minimum have størrelsesfaktor 0,8 (80%) og maksimum 2,0 (200%).
Endvidere skal alle EAN-stregkoder have en tom margin (lyszone) i hver side, for at de kan scannes.
Nedenstående tabel angiver eksempler på stregkodestørrelser i millimeter efter størrelsesfaktor til henholdsvis EAN-13 og EAN-8 stregkoder.
Du kan se større oversigt over stregkodestørrelser i vores guide: Hvor store skal EAN-13 og EAN-8 være.
* Breddeangivelserne er inkl. lyszone. Højdeangivelserne er en minimumshøjde og er eksklusivt cifrene under stregkoden.
Det er vigtigt at bevare proportionerne i stregkoden, hvis I reducerer dens dimensioner. Hvis I reducerer i højden på stregkoden, bliver scanningen mere ustabil (usikker) i udgangskassen. Men hvis de fysiske forhold på produktet ikke tillader en stregkode i fuld størrelse, anbefaler vi en reduktion i højden fremfor en reduktion i bredden.
En stregkode, der er placeret uhensigtsmæssigt besværliggør scanningsprocessen. Følg nedenstående regler, for at sikre, at dit produkt kan scannes i butikkernes udgangskasser, uanset emballagens form.
Nedenstående placering anbefales (i prioriteret rækkefølge):
Stregkoden må ikke være tættere end 8 mm eller længere væk end 100 mm fra nogen kant af pakken. Hvis den er for tæt på kanten, ødelægges den nemt og kan ikke scannes. Hvis den er forlangt væk fra en kant, kan scanneren ikke finde stregkoden, og den kan dermed ikke scannes med andet end en håndscanner.
I følgende eksempel er det stregkodens placering, der gør, at hele stregkoden ikke er synlig for scanneren.
Printproces og produktets krumning bestemmer, om stregkoden skal placeres som stige eller stakit. Hvis print og krumning tillader det, anbefaler vi, at stregkoden placeres som stakit. På runde eller meget små produkter med diameter på under 5 cm skal stregkoden dog placeres på højkant som en stige. På den måde er hele stregkoden synlig for scanneren.
Stigeplacering: På produkt med diameter under 5 cm
Stakitplacering: På produkt med diameter over 5 cm
Alt hvad der kan skjule eller ødelægge stregkoden vil reducere læsbarheden og skal undgås. Som eksempler kan nævnes:
Der skal som minimum være én synlig stregkode på produktet, der indeholder produktets GTIN. Hvis produktet er stort (over 450 mm i to af dimensionerne: højde, bredde eller længde) eller tungt (over 13 kg), er det en god idé at anvende to eller flere stregkoder.
Stregkoden skal printes i høj kvalitet, for at scanningen kan fungere optimalt i udgangskasserne.
Det er vigtigt, at symbolet er printet i høj kvalitet på et materiale, der er printfast, hvor blækket ikke smitter af. Stregerne skal være klare og lige på lys baggrund, uden blækspredning og huller.
Det anbefales, at stregkoderne testes med en verifier efter ISO/IEC15416. ISO-kvalitetsgraden skal minimum være 1,5.
Vi anbefaler også, at I løbende tjekker jeres printer, da der kan opstå uskarpe stregkoder, hvis printeren ikke renses regelmæssigt.
Scannere bruger et rødt lys til at aflæse stregkoder, derfor er ikke alle farvekombinationer mulige at scanne. Scanneren er afhængig af, at der er kontrast mellem mørke og lyse streger. Sorte streger på hvid baggrund er det nemmeste for scanneren at registrere, men også andre kombinationer kan fungere.
På figuren nedenfor kan du se forskellige farvekombinationer, som scannere kan læse – og nogle kombinationer, som I bør undgå.
Vi anbefaler, at I tester, om stregkoden kan scannes, før produktionen sættes i gang.
Kender du de tre stregkodefejl, som vi oftest ser hos vores medlemmer? Se den korte video med dem her og lær, hvordan du undgår dem.
Stadig i tvivl om, hvordan du laver dine stregkoder? Eller vil du vide, hvordan du bedst holder styr på dem digitalt i GS1Trade Activate, som er gratis for GS1-medlemmer?
Har du stadig brug for hjælp? Så tag fat i GS1 Denmarks support team. Vi står altid klar til at hjælpe.