8 min.
April 4, 2024
Tekst:
Casper Hindse
Foto:
Kasper Løftgaard
De fleste har et forhold til tyggegummi. Det er dog nok de færreste, som går og tænker videre over, hvad sådan et stykke mundfrisker indeholder.
Den tanke strejfede Peter, Morten og Jacob en efterårsaften i 2016. Her sad de tre venner om et bord i en københavnerlejlighed. De var fast besluttet på, at de skulle leve sundere. Efter et veltilberedt måltid bestående af gode råvarer, fandt Peter en pakke tyggegummi frem. Dessert var bandlyst, men munden måtte gerne få en lille ekstraoplevelse. Men kontrasten blev tydelig – hvorfor var tyggegummi fyldt med syntetiske ingredienser?
– Vi kom frem til, at tyggegummi ikke nedbrydes, for det klistrer til asfalten i årevis, siger Peter Juul Regnersgaard her mere end syv år senere.
Idéen om et bæredygtigt alternativ tog hurtigt form, og de kontaktede produktudvikler Zabrina Ziegler. Hun var selv netop kommet på dagpenge efter at have været produktudvikler i chokoladebranchen. Nu var her altså nogle gutter, som tilbød hende at blive en del af et tyggegummieventyr.
– Det lød både overmodigt og alligevel lidt realistisk, siger Zabrina Ziegler.
De fire iværksættere indrettede deres lejlighed i Ryesgade som laboratorium og kastede sig ud i eksperimenter. Mens nogle forsøgte at sælge til potentielle købere, arbejdede andre i køkkenet med at producere et nyt tyggegummi med produkter fra områdets helsebutikker.
– Det blev til 472 forsøg, før vi knækkede koden, fortæller Peter Juul Regnersgaard.
Vi var ikke tyggegumminørder, men vi fattede hurtigt interesse for at udvikle et nyt produkt, fordi det kunne være med til at skabe en bedre verden.
I februar 2017 efter næsten et halvt års prøveperiode havde de fire fat i noget.
– Da der endelig var en smag, vi syntes virkede, turde vi næsten ikke tro på det, siger Jacob Motzfeldt og fortæller, at True Gum-firkløveret straks begyndte at drømme:
Et tyggegummi er en kompleks størrelse. Det handler om smag, konsistens og holdbarhed. Smagsoplevelsen må ikke smuldre i munden. Alt skal smage så godt som overhovedet muligt, hvis ikke konkurrenterne skal ryge i indkøbskurven i stedet.
– Vi var naive nok til at tro, vi kunne udvikle tyggegummi langt hurtigere, end vi kunne, siger Jacob Motzfeldt.
De første pakker blev solgt til små butikker, men i 2018 tog 7-Eleven og Irma det plastikfri alternativ til sig. Frem for at lade sig rive med blev de enige om, at nu måtte de ikke skyde med spredehagl. De ville bygge en eksklusiv forretning op. Der skulle ikke sælges mere, end der kunne produceres, og der var fokus på kvalitet og salg. Alligevel fortsatte produktionen i hånden.
– Vi stod med hvert eneste stykke tyggegummi og forstod, hvordan det var blevet til, siger Zabrina Ziegler.
I 2019 ringede en tysk distributør – kæden DM ville have True Gum i 2.000 butikker. Indtil da havde det plastikfri tyggegummi ikke strålet i mere end 1.000 danske.
Dermed blev en dansk iværksætterdrøm til en international eksportvare.
Vi har haft brug for GS1 lige fra begyndelsen. Alle vores produkter er registreret i GS1Trade Sync, og systemet er både enkelt og muligt at få hjælp til, hvis der pludselig opstår et eller andet. Vi har mange produkter, så det er godt, at man kan udlicitere kontrollen en smule. Det er der brug for, hvis man skal lykkes som iværksætter.
Køkkenet blev fortid, fabrikken buldrer derudad. True Gum blev en bæredygtig succes.
Virksomheden blev solgt i 2022. Den svenske fødevarekoncern Humble bød 170 millioner danske kroner, kun fem år efter at eksperimenterne i lejligheden gik i gang.
– Vi solgte True Gum, fordi det kunne udvikle vores ambition. Vi drømte om at være et grønt forbillede, da vi sad i køkkenet i 2016, og vi nåede til et sted, hvor vi havde brug for flere muskler, hvis det skulle lykkes, siger Peter Juul Regnersgaard.
Vi har haft brug for GS1 lige fra begyndelsen. Alle vores produkter er registreret i GS1Trade Sync, og systemet er både enkelt og muligt at få hjælp til, hvis der pludselig opstår et eller andet. Vi har mange produkter, så det er godt, at man kan udlicitere kontrollen en smule. Det er der brug for, hvis man skal lykkes som iværksætter.
GS1'S ROLLE
Del historien med en ven
Nyeste medlemshistorier