Smarte stregkoder kan identificere giftige fødevarer
Smarte stregkoder kan identificere giftige fødevarer

Smarte stregkoder kan identificere giftige fødevarer

April 15, 2024

Af Casper Hindse

Logistik logo lyseblå cirkel med grafik af lastbilHealthcare logo himmelblå cirkel med grafik af hjertepulsDetail logo grøn cirkel med grafik af indkøbsvognImage ikon - en lyselilla cirkel med en illustration af et kamera i midtenTrade Sync ikon - en lyserød cirkel med en illustration af tre cirkler ovenpå hinanden i en cylinderExact ikon - en solgul cirkel med en illustration af et forstørrelsesglasGLN ikon - en orange cirkel med en illustration af et lokationssymbolGTIN ikon - en grøn cirkel med en illustration af fem lodrette streger som en stregkodeTransact ikon - en lyseblå cirkel med en illustration af et stykke papir med tekst og en stjerne på
|
Ikon for læsetid - en mørkeblå cirkel med fire horisontale streger der indikerer tekst
Lytte ikon for podcast - en mørkeblå cirkel med grafik af et par høretelefoner
6
 min

Når uheldet er ude, kan man med GS1-standarder hurtigt og effektivt afgrænse antallet af syge - og opspore hvorfor sygdommen indtræf.

Vi har herunder skitseret hændelsesforløbet med udgangspunkt i en bakke friske hindbær påført 2D-stregkode og solgt i et givent, dansk supermarked. Forbrugeren er herefter blevet syg, og nu starter et intenst opsporingsarbejde i at hindre flere sygdomstilfælde og få de pågældende varer væk fra hylderne.

1. Indsamling

Maveonder hos flere forbrugere melder sig og alarmklokkerne ringer på Statens Serum Institut. Har de ramte danskere været ude at rejse og muligvis taget sygdom med hjem? Eller har de måske alle sammen spist noget, der gjorde dem syge? I dette tilfælde arbejdes der hurtigt med spørgeskemaer, og så undersøger Statens Serum Institut også i nogle tilfælde, hvad de syge har købt.

2. Analyse

Herfra står den så på analyse, analyse, analyse. Forskerne udskiller ved hjælp af statistik de varer, som de syge har indkøbt oftere end raske forbrugere, og her er det, at GS1 spiller en afgørende rolle. For kombinerer man forskernes arbejde med stregkodesystemet, kan man hurtigere automatisere processen ved at samle data i systemet. Således finder man langt mere effektivt frem til den inficerede fødevare. Men her slutter detektivarbejdet imidlertid ikke.

For eftersom hindbær jo ikke er en vare, der kun findes i grøntafdelingen eller på frost i køleboksen, men også kan optræde i bearbejdede varer, kan GS1-systemet igen være nyttigt. Især i mere vanskelige tilfælde, hvor det viser sig ikke bare at være ét produkt, men flere produkter, der indeholder den ingrediens, som er sygdomsfremkaldende.

 

3. Afgrænsning

Ved at sammenholde de syges kvitteringer med stregkodernes informationer om holdbarhed er det muligt at afgrænse det tidsrum, de ramte har indtaget det inficerede produkt. Sporer man sig via kvitteringer og stregkoder frem til, at synderen må være inficerede hindbær, vil man gerne undgå at skulle tilbagekalde alle hindbær. Her kan stregkoden hjælpe med at afgrænse tilbagekaldelsen. GS1-stregkoderne kan nemlig også bidrage i forhold til, hvor de inficerede hindbær er endt.

Inden for en overskuelig fremtid vil det tilmed være muligt at være langt mere specifik i nedslaget, inden man kontakter de mennesker, som muligvis har haft dårlige bær med hjem fra indkøbsturen. Dermed bliver der i lige så høj grad tale om forebyggelse som om afgrænsning.

4. Forbrugeren

Forventninger er, at systemet og forskningen inden for kort tid vil kunne spille endnu bedre sammen. Man vil således kunne bruge afgrænsningen virkelig specifikt. En vares batchnummer vil nemlig advare forbrugere, der har købt lige netop de inficerede hindbær. I stedet for at trække et helt sortiment af hindbær og deres aflæggere tilbage, vil man kunne advare lige præcis dem, der har købt de dårlige bær, og altså effektivt kunne inddæmme problemet. Dermed kan man begrænse omfanget af tilbagekaldelser, opklare udbrud hurtigere og tilmed minimere madspild.

5. Forskning

Statens seruminstitut har skabt hjemmesiden mineindkob.dk, hvor man kan give sine kvitteringer videre til forskere, så der kan forskes i sammenhængen mellem vores sundhed, og hvad vi køber.
Det kan for eksempel føre til markant større viden om, hvilke tilsætningsstoffer der øger risikoen for sygdom, og hvilke der er ufarlige. Og ikke mindst vil det formentlig føre til bedre viden om sammenhængen mellem kost og nogle af de sygdomme, som vi i dag ikke ved hvorfor opstår eller forværres.

6. Sundhed

Den samlede viden bliver effektiviseret. Det betyder bedre sundhed for alle, men også en besparelse for både producent og detailkæde. Alt i alt skaber det større tryghed for den sælgende og for den købende part.

Læs her mere om, hvordan man kan arbejde effektivt og sikkert med den nye dimension i smarte stregkoder, og hvordan disse allerede er en væsentlig del af sundhedssektoren.

GS1 services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Med denne service får du dermed kvalitetssikret data til gavn for hele forsyningskæden.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

Nyeste GS1 Stories