I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
Al datakommunikation vil forgå med XML filer jf. den seneste GDSN-version. Du kan altid finde den seneste dokumentation på GDSN-hjemmesiden (på engelsk) via følgende link:
Se seneste dokumentation for GS1 GDSN
GDSN-standarden opdateres løbende, men hensigten er altid, at du skal kunne sende i det nuværende format, selv efter der opdateres til en ny version. I visse tilfælde kan dette dog ikke altid lade sig gøre.
Dette betyder, at der skal leveres ét samlet datasæt i hver fil. Dermed skal alle informationer være angivet, hver gang der sendes informationer til GDSN-netværket. Det er i princippet muligt at berige data løbende, men minimumskravene for det pågældende marked skal altid være mødt, da filen ellers vil blive afvist.
For dokumentation for API og FTP til Produktionsmiljø, tag kontakt til GS1 Denmark.
Find dokumentation for datamodel
Når du udveksler data med GDSN-netværket, uanset hvilken kommunikationskanal du benytter, vil du for hver fil, du sender til GS1Trade Sync, modtage et svar tilbage, der fortæller, om data er accepteret eller afvist.
Afhængigt af om du sender data til en kunde, der benytter samme platform som dig, eller om det er en kunde, der benytter en ekstern platform, kan det variere hvilken form for svar, du modtager.
Men der er som udgangspunkt altid tale om de to samme typer af beskeder.
Den første besked er en GS1Response, der indikerer, om filen lever op til skemareglerne, og dermed om filen kan processeres af systemet. Derudover indikerer dette svar også, hvorvidt der bliver levet op til de generelle GDSN-regler.
Når man modtager en GS1Response, der er accepteret, vil man herefter modtage endnu en besked, en Catalogue Item Confirmation (CIC). Denne fil indikerer, om ens data er sendt ud til de modtagere, man forventer, og hvorvidt de har modtaget det, eller om de har nogle indsigelser i forhold til manglende informationer. Dette bliver f.eks. brugt, hvis man sender til udlandet, hvor der kan være lokale regler, man skal leve op til.
Data bliver ikke automatisk synkroniseret med alle, der benytter GDSN. Dette håndteres ved hjælp af subskriptioner. En subskriptioner ikke afhængig af, at produktet er oprettet i GDSN, ligesom produktoprettelsen ikke er afhængig af en subskription.
Det betyder, at du godt kan sende data til GDSN, uden der nødvendigvis er nogen, der har anmodet om at modtage dine data i GDSN. Dette er vigtigt at forstå, fordi du kan opleve, at der kommer svar på produkter forholdsvis lang tid efter, du oprindeligt har oprettet produktet.
Dette skyldes imidlertid, at data ikke sendes til en modtager, før de anmoder om at modtage data via en subskription. Herunder er vist, hvordan subskriptionsprocessen fungerer:
Kontakt os, så vi kan hjælpe dig i gang på gs1tradesync@gs1.dk eller på tlf. 39 27 85 27.
Har du stadig brug for hjælp? Så tag fat i GS1 Denmarks support team. Vi står altid klar til at hjælpe.