Der har de sidste år været stort fokus på madspild i Danmark, og spildet er også mindsket med otte procent per person de seneste år.
Men madspildet for en almindelige dansk familie er uændret. Og det kan 2D- stregkoden i samspil med intelligente køleskabsløsninger ændre på.
Hvordan kan et værktøj som en stregkode ændre på vaner, adfærd og madspild i almindelige danske hjem? Stregkoden kan selvfølgelig ikke flytte noget som helst på egen hånd, men det er et effektivt værktøj, der sammen med opmærksomhed og adfærdsændringer måske kan vise sig at gøre en stor forskel i hverdagen i mange familier, hvor der samlet bliver smidt 260.000 kilo mad ud om året.
- Stregkoden har været på banen i mange år, og den er en utrolig effektiv teknologi til hurtigt og let at opsamle data. 2D-stregkoden kan for eksempel være en såkaldt GS1Datamatrix-kode, og den har mindst to store fordele: Den kan læses af almindelige apps og smartphones, og den kan indeholde mange flere informationer end den klassiske 1D-stregkode, fortæller Mads Kibsgaard, Standard & Relations Manager i GS1 Denmark.
De to fordele forsøgte 47 elever og deres lærere samt en gruppe forskere sidste år at udnytte i projekt UMAGE, som havde fokus på teknologiske løsninger til at mindske madspild, og som GS1 deltog i.
Baggrunden for stregkode-indsatsen mod køleskabet og madspild er, at vi i Danmark samlet set smider mere end 700.000 tons mad ud, og knap halvdelen sker fra private husholdninger.
- Madspildet i Danmark skal ned. Det belaster klimaet og miljøet helt unødigt, når vi bruger ressourcer på fødevarer, der ender i skraldespanden. Derfor er det rigtig vigtigt, at erhvervet nu går seriøst ind på denne dagsorden, udtalte daværende fødevareminister, Mogens Jensen, i 2020, da han besøgte projekt UMAGE.
{(factbox)}
Den melding skaber glæde hos Mads Kibsgaard, der frydes over, at der er fremdrift på markedet for intelligente køleskabe, der kan samarbejde med fremtidens stregkode.
- Det er interessant og opløftende at se, at store producenter af hvidevarer også ser den samme tendens som os; at forbrugere i stigende grad vil søge digitale hjælpemidler til at holde styr på deres gradvist mere intelligente hjem. Nu mangler vi blot, at de sidste brikker af puslespillet falder på plads.
{(doubleimage)}
Mads Kibsgaard og GS1 arbejder sideløbende sammen med forskere på DTU og CBS samt virksomheder i fødevareindustrien på at øge brugen af 2D-stregkoder på de fødevarer, som forbrugerne køber i butikkerne.
- Hvis fødevarerne var udstyret med en 2D-stregkode fra starten af, så vil det blive så meget nemmere for forbrugerne at holde styr på indholdet i det intelligente køleskab, så de kan få bugt med fødevarerne, før de bliver for gamle, fortæller han og supplerer:
- Hvis fremtidens forbrugere får bevidsthed om værdien af at kunne styre holdbarhedsdatoer via 2D-stregkoder, kunne man forestille sig at forbrugerne, af madspildshensyn, ville foretrække produkter, som har indlejrede udløbsdatoer. Jeg ved, at en del fødevare- og emballageproducenter allerede er meget interesserede. Det samme gælder detailkædernes CSR-afdelinger, der selvfølgelig også meget gerne vil arbejde for mindre madspild.
{(gallery)}
{(image+text)}
GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.
Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.
GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.
GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.
GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.
Med denne service får du dermed kvalitetssikret data til gavn for hele forsyningskæden.
GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.
GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.
GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.
Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.
Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.